Pacyfik [film] |
Autor |
Wiadomość |
Wojciech Zalewski
Genera? (wydawca)

Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Mar 2004 Posty: 14613 Skąd: warszawa
|
|
|
|
 |
O'nell
St. sier?ant

|
Wysłany: Wto 22 Wrz, 2009
|
|
|
serial jest produkowany juz 4 lata a pierwotnie premiera miała byc na przełomie lipca/sierpnia, lecz producemci Hanks i Spilberg doszli do wniosku ,ze serial wymaga poprawek.
http://www.pacificfans.com/
serial opowiada o walkach na pacyfiku, bohaterami są amerykańscy marines a serial osadzony jest w latach 1941-45 wiec opowiedziane beda najsłyniejsze bitwy-Guadalcanal,Pavuvu,Peleliu,Iwo Jima,Okinawa.
szkoda ,że premiera dopiero w marcu 2010 na HBO |
_________________ CoMe On YoU SoNs Of BiTcHeS ,Do YoU WaNt To LiVe FoReVeR
-WeLcOmE To ThE SuCk- |
|
|
|
 |
PzKpfw II
Major

|
|
|
|
 |
czarek0402
Sier?ant

|
Wysłany: Pon 22 Mar, 2010
|
|
|
Witam,
Pacyfik part one ogladnięty...ogólnie polecam Ale poczytajcie...prawdziwe losy kompanii K/3 Batalionu/5 Pułku/1 Dywizji Piechoty Morskiej czyli tej z Guadalcanal w książce E.B.Sledge pod tytułem "Ze starą wiarą na Peleliu i Okinawie" |
_________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski (1530 - 1584) |
|
|
|
 |
Piett
Sier?ant

|
Wysłany: Pon 22 Mar, 2010
|
|
|
czarek0402 napisał/a: | Witam,
Pacyfik part one ogladnięty...ogólnie polecam Ale poczytajcie...prawdziwe losy kompanii K/3 Batalionu/5 Pułku/1 Dywizji Piechoty Morskiej czyli tej z Guadalcanal w książce E.B.Sledge pod tytułem "Ze starą wiarą na Peleliu i Okinawie" |
Książkę czytałem już dłuższy zcas temu dlatego chciałbym na razie spytać bez szukania - chodzi o tamtą kompanię co została wybita do nogi po próbie udzielenia pomocy rannemu Japończykowi? |
|
|
|
 |
czarek0402
Sier?ant

|
Wysłany: Wto 23 Mar, 2010
|
|
|
Piett napisał/a: | czarek0402 napisał/a: | Witam,
Książkę czytałem już dłuższy zcas temu dlatego chciałbym na razie spytać bez szukania - chodzi o tamtą kompanię co została wybita do nogi po próbie udzielenia pomocy rannemu Japończykowi? |
To tak jak ja dawno temu...nie wiem,nie pamiętam,autor E.B.Sledge obsługiwał moździerz w tej kompanii,muszę znowu przeczytać |
Tym co służą ojczyźnie.
|
|
|
 |
Piett
Sier?ant

|
Wysłany: Czw 25 Mar, 2010
|
|
|
czarek0402 napisał/a: | To tak jak ja dawno temu...nie wiem,nie pamiętam,autor E.B.Sledge obsługiwał moździerz w tej kompanii,muszę znowu przeczytać |
Widać mam bardziej świeżo w pamięci - pierwsza walka "Sledgehammera" miała miejsce na Peleliu |
|
|
|
 |
czarek0402
Sier?ant

|
Wysłany: Pią 26 Mar, 2010
|
|
|
A to to akurat pamiętam!Miał szkolenie na Pacyfiku,na wyspie,zrezygnował ze szkoły oficerskiej,rwał sie po prostu do walki...pozatym nie rozumiem czemu pokażą w filmie walki na Iwo Jimie?Chyba 1 DPMor. walczyła na Guadalcanal,Peleliu i Okinawie i innych,ale nie na Iwo Jimie?To piszę z pamięci,bez wertowania internetu |
Tym co służą ojczyźnie.
|
|
|
 |
Bormac
Sier?ant

Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Wrz 2007 Posty: 245 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Sob 27 Mar, 2010
|
|
|
Jeden z bohaterów serialu, John Basilone, został przeniesiony do 5DPMor, więc pokazanie desantu na Iwo Jimie jest jak najbardziej uzasadnione. |
|
|
|
 |
czarek0402
Sier?ant

|
Wysłany: Śro 19 Maj, 2010
|
|
|
No i po "Pacyfiku" 10odcinek włąśnie zakończyłem...ogólnie fajny,spójrzcie na to całościowo,od początku do końca...walka,szkolenie,miłość,różne sytuacje,momenty...jak to w życiu!Szkoda Basilona,brawura,chęć pokazania rekrutom jak się walczy albo jak przeżyć...zginął na Iwo Jimie,może musiał walczyć,bo chciał,miał poczucie winy...był w końcu bohaterem z Guadalcanal...
Ps.Jak ktoś chciał zobaczyć,nie wiem...atak na Pearl Harbor,upadek Filipin i Singapuru,Bitwę na Morzu Koralowym,lądowania i walki SNLF,Zero kontra Wildcat...to nie ten film,nie ta skala |
Tym co służą ojczyźnie.
|
|
|
 |
|